Přesun na obsah

Dnes je 25.4.2024

Svátek má Marek

SHM Klub
Praha a Zdiby



Malí umělci oceněni v Nosticově paláci

Maltézské náměstí v historické části Prahy – večer 17. března 2009 – reprezentativní prostory Konírny Nosticova paláce. Proudy dětí i dospělých – slavnostní nálada – přátelská atmosféra. Tak by se dala charakterizovat vernisáž, kterou vyvrcholila výstava 5. ročníku otevř


01

 

Všechny zúčastněné spojovala snaha pomoci dětem, které neměly to štěstí a narodily se do nouze a chudoby. Pořadatelům ze Salesiánského hnutí mládeže z Prahy 8 – Kobylis pomohla s přípravou sledu výstav a vernisáže řada organizací i jednotlivců, především Městská část Praha 8, Ministerstvo kultury ČR, Salesiáni Dona Bosca, Chvalský zámek v Horních Počernicích, pan Martin Zeman z Galerie Moderna, paní Eva Hradiláková, Martin Kašpařík, nakladatelství Portál, pan Ludvík Hegrlík a firma Inset, s.r.o., hudebníci Pavla Tichá a Ondřej Tichý a o.s. Potichounku, Universum a další. 

02Největší zásluhu na úspěchu benefice měly ale samotné děti, které vytvořily obrázek či keramické dílo s vědomím, že tak pomohou neznámému kamarádovi na druhém konci světa.

 

Jak to vlastně všechno začalo? V listopadu 2007 navštívil SHM Klub Praha – Kobylisy salesián Václav Klement, tehdy zástupce představeného salesiánů pro Východní Asii. Prostřednictvím fotografií i vyprávění se pracovníci SHM dozvěděli o kritické situaci ve Východním Timoru, ale i o tom, že se salesiáni snaží již několik desítek let s nemalým úspěchem zajistit účinnou pomoc přímo na místě.

 

03A tak dospělí i děti z Kobylis objevili nepatrnou zemi uprostřed Indického oceánu a v ní děti, které potřebovaly pomoci. Následovala myšlenka spojit již tradiční výtvarnou soutěž a výstavu s beneficí ve prospěch dětí ze sirotčince v Lospalos, který měl z 5 sirotčinců, spravovaných salesiány ve Východním Timoru, nejmenší podporu.

Stovky dětí malovaly a tvořily z keramické hlíny pod vedením svých učitelů, lektorů a vedoucích ateliérů. Ti potom vybrali nejlepší díla. V roce 2008 se soutěže zúčastnilo 63 prací z 18 školských a volnočasových organizací, v roce 2009 to bylo 50 výtvarných děl z 15 organizací z celé republiky. V roce 2008 i 2009 byla díla vystavena tradičně nejprve v kostele sv. Terezie v Praze na Kobyliském náměstí. V roce 2008 putovala ta vítězná do kavárny Vesmírna, kde byla v symbolické aukci prodána za 04částku téměř 30 tisíc korun. Tato částka byla navíc zdvojnásobena díky Nadaci Divoké husy a do Východního Timoru bylo zasláno celkem 56.127 Kč na nákup základních potravin a školních potřeb.

Letošní benefci zahájil moderátor Pavel Anděl představením hlavních aktérů slavnostního večera – dětských autorů výtvarných děl. Jejich snahu ocenili pořadatelé z SHM Praha – Kobylisy diplomem, tričkem s mapou Timoru a malým dárkem. Po několika slovech o Salesiánském hnutí mládeže a historii výtvarné soutěže z úst Lucie Liškové následovalo vyprávění českých salesiánů 05Františka Blahy a Josefa Kopeckého o působení salesiánů ve Východním Timoru, o tom, že jejich soustavná práce mezi sociálně slabými a válkami zkoušenými obyvateli  této nejchudší asijské země má stále velké opodstatnění.

Senátor Jaromír Štětina spolu s indonésistou Tomášem Petrů vlastními zážitky z Východního Timoru podpořili úsilí dětí i smysl celé benefice. Jejich apel, že nelze zůstat lhostejný k lidskému trápení a touze po svobodě, našel odezvu mezi přítomnými v sále. Při letošní benefici v Konírně Nosticova paláce dosáhla částka, 06získaná za výtvarná díla, díky nadšení a nesobeckosti rodičů malých autorů, jejich lektorů  i ostatních přítomných hostů neuvěřitelných 70.485,- Kč.

Toto číslo může sloužit jako povzbuzení do další práce i jako poděkování těm, kteří neváhali věnovat mnohdy nemalou finanční částku na koupi dětského obrázku, ale třeba i pytlíčku s denní dávkou rýže, se kterou musí vystačit dítě ve Východním Timoru.

Letošní symbolická dražba dětských prací, při které skvěle udržovali napětí moderátoři Pavel Anděl a Aneta Adámková, 07přinesla neocenitelné výsledky. Nejenom finanční částku  pro sirotky z Lospalos, ale i skvělou atmosféru v sále, dobrý pocit hostů vernisáže a  chuť organizátorů uspořádat podobnou akci za rok znovu.

 

 


Kalendář akcí

duben 2024

po

út

st

čt

so

ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

Zobrazit jiný měsíc