Přesun na obsah

Dnes je 26.4.2024

Svátek má Oto

SHM Klub
Praha a Zdiby



Oslavy Dne rodin a Dětského dne

Tradiční oslava Dětského dne byla letos pojata poněkud netradičně - byla spojena s oslavou Dne rodin a uskutečnila se již v květnu.


01

 

Venkovní prostory a hřiště Salesiánského domu v Praze 8 – Kobylisích se v sobotu 16. května 2009 odpoledne staly středem podivného hemžení lidí. Všude byly k vidění černé uniformy speciálních pořádkových jednotek, přímo na dvoře stála policejní vozidla.

Co se to dělo? Snad nějaká neohlášená demonstrace? Ale co potom mezi demonstranty pohledávali sokol, sova pálená a exotická zvířata v čele s obrovskou želvou? To snad nějací razantní zastánci práv zvířat vtrhli do Kobylis?

Kdepak – to vše byla jen součást aktivit, které pro děti i dospělé připravilo Salesiánské hnutí mládeže – Klub Praha 8 – Kobylisy v rámci spojené oslavy Dne rodin a Dětského dne. Program byl opravdu 02pestrý. Letos v něm bylo pamatováno nejen již tradičně na menší děti v doprovodu rodičů a prarodičů, ale i na jejich starší sourozence a kamarády.

Právě pro ně bylo připraveno několik stanovišť Policie České republiky. Pod vedením poručíka Jana Holuba seznámili policisté  přítomné se svojí každodenní prací a věnovali se hlavně bezpečnému chování dětí. Příslušníci dopravní policie ukázali nejnovější model vozidla, které má policie k dispozici, a předložili dětem dopravní testy k vyzkoušení jejich znalostí. Největší pozornosti především přítomných kluků a tatínků se ale těšila speciální zásahová jednotka v typických černých uniformách, která předvedla svou výzbroj a výstroj. Všichni si i na vlastních bedrech mohli vyzkoušet její tíhu.

03Protože snad všechny děti milují zvířata, byla další část programu věnována bližšímu seznámení s různými exotickými i méně exotickými zvířaty. Sokolník ing. Zdeněk Řehák dorazil do Salesiánského centra se svými dvěma svěřenci – sovou pálenou a dravcem, který má pouze anglické jméno harris hawk. Děti napjatě poslouchaly jeho zajímavému vyprávění o životě opeřených dravců a své znalosti si mohly ověřit v malém kvízu.

Také studenti Soukromého reálného gymnázia Přírodní škola, kteří se SHM Praha – Kobylisy často spolupracují, přijeli na Dětský den 04stejně jako loni s několika exotickými zvířaty. Zasloužené pozornosti dětí se těšila obří želva, hadi, pakobylky, žába i několik reprezentantů ještěří říše.

A nejen exotická zvířata přijela se studenty z Přírodní školy. Spolu se studenty mohli pořadatelé ze SHM přivítat také děti z Dětského domova Pyšely, které se Dětského dne nejen zúčastnily, ale pro malé návštěvníky oslav připravily i několik soutěžních disciplín.

Salesiánské středisko mládeže, které zajišťuje pro děti a mládež provoz oratoře, nízkoprahového klubu „Vrtule“ a horolezecké 05stěny, připravilo pro děti disciplínu doslova krkolomnou – lanovou horolezeckou dráhu vysoko v korunách stromů. Malí i větší „opičáci“ si mohli vyzkoušet svou obratnost a smysl pro rovnováhu v lanoví nad zemí jako v pravém „Monkey-parku“. Při závěrečném sjezdu po laně v závěsu adrenalin stoupal a srdce přihlížejících maminek se zastavovala hrůzou.

Že součástí oslav Dne rodin a Dětského dne byl již tradiční fotbalový zápas „Tatínkové proti otcům“, v němž obě skupiny bojovaly s ohromným nasazením, není ani třeba dodávat.

A co mlsné jazýčky dětí a kručící žaludky dospělých? Ani ty nepřišly zkrátka. Občerstvení v podobě opékaných klobás, piva a limonád lákalo. Pro děti byly připraveny sladké odměny.

06Celou akci zakončila tombola se zajímavými cenami, za které mohou přítomní poděkovat nejen pořadatelům ze Salesiánského hnutí mládeže, ale i sponzorům z České federace potravinových bank, Makra, vydavatelství Ringier, nakladatelství Minerva  a Vojenské policie. I díky nim se oslavy vydařily. Ke spolupráci se nakonec nechalo přesvědčit i počasí, zpočátku chladnější a hrozí děštěm, a ukázalo slunečnou tvář. Všichni účastníci se po skončení oslav rozcházeli do svých domovů spokojení a plni krásných zážitků.


Kalendář akcí

duben 2024

po

út

st

čt

so

ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

Zobrazit jiný měsíc